Xειροπρακτική

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας στον κόσμο, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική.

Είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος υγείας, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε μηχανικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά πάνω στο νευρικό σύστημα. Η βασική μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών είναι οι ειδικοί διορθωτικοί χειρισμοί (ανατάξεις), που γίνονται πάνω στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα. Η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, που επιτυγχάνεται με τους χειρισμού αυτούς, ελευθερώνει το νευρικό σύστημα, βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτο-ίαση και εξαλείφει τις αιτίες του πόνου.

Πως λειτουργεί η Χειροπρακτική

Η δυσλειτουργία μιας άρθρωσης, ονομάζεται υπεξάρθρημα (μετατόπιση) και επηρεάζει τα νεύρα, τους μυς, τους δίσκους, τα εσωτερικά όργανα, τον εγκέφαλο και συνολικά την υγεία. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ειδικών χειρισμών (ανατάξεων) που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Χειροπράκτης, ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση του ασθενούς και το είδος του προβλήματος. Όλες όμως στοχεύουν στη διόρθωση των μηχανικών προβλημάτων και την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης και γενικά του μυοσκελετικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές ανάταξης (adjustment) της άρθρωσης που δυσλειτουργεί, για επαναφορά της σωστής κινητικότητας. Με την ανάταξη, ακούγεται συχνά ένα μικρό "κρακ" το οποίο οφείλεται στην "έκρηξη" φυσαλίδων αέρος που υπάρχουν στο αρθρικό υγρό (υγρό που περιβάλει τις αρθρώσεις). Οι Χειροπράκτες έχουν επαρκή εκπαίδευση και εμπειρία, ώστε να μπορούν να κάνουν τις ανατάξεις και τους υπόλοιπους χειρισμούς ανώδυνα και με ασφάλεια.

Βοηθάει σε:
  • Aυχενικό σύνδρομο / αυχεναλγία
  • Πονοκέφαλοι / ημικρανίες / ζαλάδες
  • Ισχιαλγία
  • Λουμπάγκο / οσφυαλγία
  • Πόνοι στη μέση, στους ώμους, στα χέρια, στα πόδια, στα γόνατα
  • Ενοχλήσεις στους γοφούς, στην πλάτη, στους σιαγόνες
  • Δισκοπάθεια / δισκοκήλη
  • Δυσλειτουργία των οργάνων (δυσκοιλιότητα, δερματολογικές παθήσεις, γαστρίτιδα, υπέρταση κ.ά.)

Πως αντιδρά το σώμα

Η χειροπρακτική ανάταξη είναι ανώδυνη, αλλά επιδρά δυναμικά στο πρόβλημα.

Τη στιγμή που ο χειροπράκτης διορθώνει τη μετατόπιση επηρεάζονται δεκάδες λειτουργίες, η ροή των πληροφοριών από το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα γίνεται φυσιολογική, και το σώμα αρχίζει να ανανεώνεται και να αναδομείται.


Ο ασθενής μετά την εφαρμογή της ανάταξης μπορεί να νιώσει μια βαθιά ηρεμία και χαλάρωση, ανακούφιση των συμπτωμάτων και ίσως σε μερικές περιπτώσεις μικροενοχλήσεις ή πονάκια.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το νευρικό σύστημα δυναμώνει και οι σωματικές λειτουργίες επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς. Τα πραγματικά όμως κέρδη που αποκομίζει κανείς δεν είναι ορατά άμεσα και αφορούν την σωστή επικοινωνία μεταξύ νεύρων και εσωτερικών οργάνων (πνευμόνια, καρδιά, παχύ έντερο, αυτιά κλπ).
Έπειτα γίνεται η ανάταξη του σπονδύλου ή των σπονδύλων που βρέθηκαν να δυσλειτουργούν.
Ανάλογα με την περίπτωση θα δοθούν κάποιες οδηγίες στον ασθενή τις οποίες θα ακολουθήσει μέχρι το επόμενο ραντεβού. Στα επόμενα ραντεβού ακολουθούμε την ίδια διαδικασία εκτός από το ιστορικό.